Tijdens het schrijven van mijn boek de Motivatieparadox sprak ik veel met verschillende professionals. Zo nu en dan hoorde ik: ‘Maar dat weten we toch wel, dat gemotiveerde mensen het verschil maken? En dat we bewust moeten sturen is nogal wiedes.’ In het begin stond ik met mijn mond vol tanden bij zo’n reactie. Zou het dan wel zinvol zijn een boek hierover te schrijven? Met kracht een open deur intrappen is niet echt mijn idee van goede tijdsbesteding.
Totdat ik begon te vragen aan mijn gesprekspartners of hun organisatie aandacht besteedde aan motivatie als belangrijke krachtbron. Of ze überhaupt veel voorbeelden kenden waar dat gebeurde. Nou nee, dat dan ook weer niet, was de reactie dan. Vaak gevolgd door een lawine aan verhalen over catastrofes en mislukkingen. ‘Dat initiatief sloeg nergens op, had totaal geen aansluiting op wat het personeel belangrijk vindt.’ ‘Ik heb gesmeekt, gezongen, gedreigd, maar ze sloegen onze waarschuwingen volledig in de wind.’ ‘Achteraf bleken we niet genoeg nagedacht te hebben over wat we hier nou eigenlijk mee wilden bereiken…’ Allemaal mislukkingen die het gevolg zijn van een gebrek aan bewuste aandacht voor motivatie en de doorwerking daarvan in de resultaten. We hebben de mond vol van motivatie, hoe belangrijk het is en dat we er aandacht voor moeten hebben, maar in de praktijk komt er vaak bar weinig van terecht.
Als het nu zo duidelijk is dat motivatie het verschil maakt in ons werk, waarom passen we dat idee dan niet consequent toe?
Herken je dit en ben je benieuwd naar de kracht van motivatie voor jouw werk, je team en je organisatie? Neem dan contact op.